Het oog

Het oog is een ingewikkeld lichaamsdeel dat een grote verscheidenheid aan nutriënten nodig heeft om optimaal te blijven functioneren. De lens, het netvlies, de bloedvaten, de zenuwen en alle andere oogonderdelen hebben een regelmatige voorziening, in een voor hen specifieke balans, van voedingsstoffen nodig.

Het dagelijks dieet heeft dan ook grote invloed op het al dan niet ontstaan van oogproblemen. Tekorten of suboptimale hoeveelheden van vitaminen, mineralen, aminozuren, e.d in de dagelijkse voeding komen zeer frequent voor en zullen uiteindelijk leiden tot verstoringen van metabolische processen. Ook het oog is hiervan niet gevrijwaard. Geleidelijk ontstane oogziekten of gezichtsproblemen op oudere leeftijd zijn dan ook vaak op zijn minst deels terug te voeren op jarenlange onvolwaardige voeding.

Nu een overzichtje van nutriënten die verband houden met de gezondheid van het oog.

  • Nachtblindheid – Vitamine A en Zink
  • Droge ogen – Vitamine A
  • Vermoeide ogen – Vitamine A
  • Brandende ogen – Vitamine A
  • Glaucoom – Vitamine A/B6/C
  • Staar – Antioxidanten

Greep uit de literatuurlijst:

  • Annual Review of Nutrition 1:401, 1981
  • Journal of Nutrition 108:1462 1978
  • Journal of Holistic Medicins, winter 1981
  • The Lancet, 1979
  • The Lancet, 1986
  • Int. Journal for Vitamin and Nutrition Research 1983
  • Voaden M.J et al: studies on Retinitis Pigmentosa in Man, 1982
  • Lombardini J.B et al: Taurine Binding by Rat Retinal Membranes, 1983
  • Salceda R et al: Uptake, Release and Binding of Taurine in degenerated Retinas, 1982